tisdag 27 april 2010

Sanningen om godiset - Detta innehåller ditt godis




Sugen på lite krossade och torkade löss? Nej, tänkte väl det. Men för dom flesta är det numera vardagsmat. Det smaskiga godis du nyss åt innehåller med stor sannolikhet rester från löss. Här ser du vad ditt godis innehåller.


Att godis innehåller socker i mängder och olika varianter det vet vi alla men lika känt är inte att dom vanligaste godissorterna får sin härliga färg eller glansiga yta från lössrester. Fast lite lössrester kanske inte är hela världen eftersom godiset oftast också innehåller slakteriavfall. Dom flesta godissorter innehåller gelatin som är gjort av svinsvål, det vill säga slakteriavfall som rensats, kokats och blekts.

Om du vill undvika löss- och svinrester så se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras lössresterna som E 120, karmin, eller E 904, schellack, och gelatin brukar deklareras som svinsvål.

E120 är ett rött färgämne som framställs från kochenillsköldlöss som torkas och krossas. Det finns bland annat i geléhallon och -hjärtan och i Ahlgrens bilar.


Kochenillsköldlöss (Dactylopius coccus)

Azofärgämnen

Genom att använda karmin kan godistillverkarna på naturlig väg göra godiset mer färgglatt. Tidigare användes azofärgämnen som kunde ge allergireaktioner hos känsliga personer. Dessa förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Efter att ha snabbscannat den svenska godismarknaden kan sund.nu med glädje konstatera att svenska godistillverkare inte använder azofärger. Dom finns främst i importerat godis.

Azofärgen E102, tartrazin, är förbjuden att användas i Sverige förutom i godis. Färgen kan ge häftiga allergireaktioner hos känsliga med hudutslag och svullnad på kroppen och i halsen.

Härdade fetter


Utöver socker finns det också gott om härdade fetter i godis. Främst i godis med choklad men även i godis där man lätt tror att inget fett förekommer, som i småbarnsgodiset nummer ett - pez.

Nu är det ju inte så att vi äter godis för att det är nyttigt utan för att det är gott och finns tillhands överallt. I Sverige äter vi närmare 16 kilo godis per person och år. Det är mycket, särskilt om man tänker på att bärkonsumtionen bara utgör 2 kg per person och år.

Tips för sundare godisvanor


* Ät godis bara på lördagarna
* Köp hälften så mycket som du brukar
* Blanda upp godiset - 1/3 godis, 1/3 frukt och 1/3 nötter
* Ät gärna godiset i samband med måltiderna
* Ät hellre godis på dagen än på kvällen
* Godis direkt efter lördagens träningspass är helt okej
* Gör ditt eget godis så vet du exakt vad du får i dig

INNEHÅLLSFAKTA


Exempel på godis som innehåller E 120, karmin

Ahlgrens bilar
Geléhallon
Geléhjärtan
Nappar
Hallonbåtar
Kolabönor
Geléormar
Lakritspinnar
Björnar
Fox kola
Vingummi
Tablettaskar
Engelsk konfekt

Exempel på godis som innehåller E102, tartrazin, och säljs i Sverige:

Christopher chocolate (Belgisk)
Connoisseur (Engelsk)
Wasabinötter

Exempel på godis som innehåller E 904, schellack:

Gräddkola
Chokladrussin
Vetepuffar
Majskulor
Bananchips
Yoghurtöverdragna nötter
Yoghurtöverdragna torkade frukter
Tuggummikulor

Exempel på godis som innehåller härdade fetter:

Nougatägg
Chokladägg
Gökägg
Dragéägg
Kexchoklad
Fudge
Dumlekola
Cocosprickar
Rollo kola
Pez
Mars
Engelsk konfekt
Käck
Mentos
Campino

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar